Instrucțiuni pentru lipirea fototapetului

Fototapet de clasă standard și premium

Fâșiile de tapet sunt numerotate în ordinea în care trebuie să fie lipite pe perete.

Trebuie să începi lipirea tapetului din partea stângă, mergând spre dreapta. De asemenea, fâșiile de tapet trebuie să fie lipite exact una lângă alta.

Instrumente
Găleată
Rolă de zugrăvit
Rolă de presare
Creion
Burete
Mistrie
Pensulă
Cuțit industrial
Nivelă
Pregătire
1
Îndepărtează tapetul sau vopseaua veche
Pereții trebuie să fie curățați de alt tapet sau de vopsea veche. Recomandarea noastră este să nu lași tapetul vechi pe perete. Dacă nu poți îndepărta tapetul vechi, încearcă să îl înmoi cu puțină apă caldă.
2
Asigură-te că suprafața este netedă și curată
Poți aplica puțin chit pentru a uniformiza pereții după ce ai îndepărtat tapetul sau vopseaua veche. Dacă suprafața este poroasă, aplică un strat de amorsă înainte de a lipi tapetul. Exemple de suprafețe poroase sunt pereți șlefuiți, pereți cu tapet pe ei, PAL etc. Mai trebuie să aplici amorsă și dacă suprafața este vopsită în culori foarte deschise, care ar putea să se vadă prin tapet.
Lipirea
1
Verifică fototapetul
Înainte de a lipi tapetul pe perete, asigură-te că toate fâșiile sunt incluse în pachet și nicio fâșie nu este deteriorată sau defectă.
2
Marchează locul pentru lipirea primei fâșii
Lipirea primei fâșii de tapet pe perete este foarte importantă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să marchezi peretele. Folosind o nivelă, o ruletă și un creion, măsoară tapetul și desenează o linie verticală pe perete la o distanță de colțul peretelui egală cu lățimea fâșiei de tapet. Această linie te va ajuta când vei aplica prima fâșie de tapet pe perete. Ai grijă ca linia pe care ai desenat-o să nu iasă în evidență de sub tapet.
3
Prepararea lipiciului
Toarnă cantitatea de apă rece necesară într-o găleată (vezi tabelul). Toarnă ușor punga de adeziv în apă, amestecând viguros. După ce ai turnat tot adezivul în apă, continuă să amesteci pentru încă un minut. Lasă apoi lipiciul să se așeze timp de 10 minute, apoi amestecă iar. După aceea, lipiciul este gata de a fi folosit.

Cantitate

1 pachet

Cantitatea de apă

1.7 l

Suprafață (m²)

10 m²

Atenție: dacă ai cumpărat lipiciul de la alt producător, urmează instrucțiunile de pe respectivul pachet pentru a pregăti lipiciul.

4
Aplică lipiciul direct pe perete
Aplică lipiciul gradual pe suprafața pe care vei lipi o fâșie de tapet. Aplică din nou lipici doar după ce ai lipit cealaltă fâșie. Folosește o rolă sau o pensulă. Este foarte important să acoperi toată suprafața peretelui cu lipici, altfel pot apărea bule pe suprafața tapetului.
5
Aranjează fâșiile de tapet astfel încât să fie lipite exact una lângă cealaltă, dar să nu se intersecteze, apoi presează-le ferm.
Pentru rezultate optime îți recomandăm să folosești o rolă de presare. Lipește tapetul conform modelului și ai grijă ca lipiciul să nu ajungă și pe partea din față a tapetului.

Atenție: Ai grijă ca tapetul să nu fie îndoit, deoarece se poate rupe.

6
Nivelează tapetul pe toată suprafața
Nivelează fâșiile de tapet cu mâinile sau cu o rolă de presare, pornind ușor din centru înspre margini. Micile bule sau încrețituri vor dispărea după ce se usucă tapetul. Dacă apar pete de lipici pe suprafața tapetului, șterge-le cu grijă cu un burete sau o cârpă umedă, înainte ca tapetul să se usuce complet.

Atenție: Nu freca suprafața tapetului, șterge lipiciul cu mișcări ușoare.

7
Decupează tapetul în exces
După ce ai terminat de lipit toate fâșiile de tapet pe perete, decupează porțiunile în plus folosindu-te de o mistrie și un cuțit industrial bine ascuțit.
8
Așteaptă 24 de ore ca lipiciul să se usuce complet pentru a vedea rezultatul final. În tot acest timp, în cameră nu trebuie să adie vântul.
Acum te poți relaxa și te poți bucura de noul aspect al camerei tale!

Atenție: Tapetele din vinil sunt mai puțin respirabile decât cele de tip vlies, din fibre nețesute. Prin urmare, dacă le lipești pe o suprafață densă care nu absoarbe bine umezeala, s-ar putea să dureze mai mult să se usuce.